Wat het kost om een maand offline te gaan
De 3 nadelen van een maand offline gaan met mijn bedrijf
Eind januari besloot ik heel februari offline te gaan. Een maand lang geen social media. Geen posts, geen stories, geen DM’s. Even helemaal offline met mijn bedrijf. Klinkt als een droom, toch? Dat dacht ik ook. Maar na vier weken radiostilte kwam ik erachter dat er flinke nadelen aan zitten. Dit zijn de drie grootste:
1. Het is duur: nauwelijks omzet binnen
Normaal gesproken haal ik klanten uit social media. Even een story plaatsen, een post met een sterke call-to-action, een spontane DM—en hop, daar is weer een nieuwe klant. Maar nu? Niks. Geen aanvragen, geen nieuwe inkomsten, alleen de bestellingen die nog toevallig binnenkwamen via bestaande klanten. Het voelde alsof ik mijn winkel op slot had gedaan en iedereen had verteld: "Kom volgende maand maar terug." Niet ideaal.
2. Ik mis de gezellige gesprekken
Social media is niet alleen werk, het is ook mijn manier om in contact te blijven met anderen. De gesprekken in mijn DM’s, de reacties onder mijn posts, het snelle schakelen met collega-ondernemers—het viel allemaal weg. Waar ik normaal tussendoor even kon lachen om een grappige reactie of sparren met een andere ondernemer, was het nu stil. En eerlijk? Ik mist het.
3. Ik heb geen flauw idee wat er allemaal speelt
Logisch natuurlijk, maar ik heb geen idee wat er allemaal speelt. Moet ik ergens op in spelen? Moet ik iets laten of wijzigen?
Maar… het leverde me ook veel op!
Die maand offline geeft me wél tijd om mijn hele website te herschrijven, mijn huis verbouwingsklaar te maken (hallo zeecontainer en véél rommel opruimen) en meters te maken met ons nieuwe bedrijf
Wintersporten.nl. Ik voerde leuke gesprekken voor samenwerkingen, rammelde heul veul skigebieden eruit en nog wat gezellige blogs. En omdat ik niet continu op mijn telefoon zat, bewoog ik ook nog eens veel meer.
Of ik het nog een keer zou doen? Vast wel. Maar één ding weet ik zeker: social media is meer dan alleen een marketingkanaal. Het is mijn etalage, mijn netwerk én mijn dagelijkse dosis gezelligheid. En dat besef ik nu meer dan ooit.
Nu het alleen nog op een gezonde manier leren gebruiken zonder meegetrokken te worden in die gekkigheid. Wanneer ik straks terug ben, ga ik nog meer schrappen in wat ik van anderen lees, zodat ik alleen nog maar energie krijg.

